Fietsen op Curaçao

Als je wilt gaan fietsen op Curaçao, bereid je dan voor op een spannend avontuur. De wegen zijn vaak van slechte kwaliteit en ook niet overal verhard. Fietspaden konden ze daar tot voorkort niet; het eerste en enige fietspad is in 2013 aangelegd. De lokale bevolking maakt van dit pad echter graag gebruik om op te wandelen, te joggen, te skaten of om hun kinderen te leren fietsen. Een drukte van belang dus. De begroeiing langs de kant van de weg zit vol met stekelige takken deze doorns zijn funest voor je banden.

Weggebruikers

De meeste weggebruikers zijn niet gewend aan fietsers op de weg. Houd er rekening mee dat zodra ze je inhalen, ze je ook weer vergeten zijn en al terug naar rechts komen terwijl ze je nog niet volledig voorbij zijn. Ook bij het afslaan zijn ze niet berekend op fietsers. Oogcontact is geen garantie dat ze je in de gaten hebben. Het rijgedrag is sowieso anders dan je gewend bent in Nederland. Verwacht altijd het onverwachte. Anticipeer op hen, in plaats van te verwachten dat ze op jou anticiperen. Het is geen onwil of moedwilligheid, fietsers zijn er gewoon niet zo ingesleten als hier in Nederland. Het is niet zo dat er geen Curaçaoënaar zelf fietst. Je ziet ze wel. Niet zelden een volwassenen op een kinderfiets, meestal zonder verlichting. De jongeren met een fiets, houden zich al helemaal nergens aan. Althans, niet aan regeltjes zoals wij die kennen. Ze fietsen zowel links, rechts als midden op de weg. Neem het ze niet kwalijk; verkeerslessen zijn daar niet zo ingeburgerd als hier.

Doen

Als je bovenstaande zo leest zou je denken dat je het beter maar uit je hoofd kunt laten. Toch zou dat jammer zijn, je ontneemt jezelf een unieke ervaring. Bereid je voor. Zorg dat je een band kan plakken, of zorg voor speciale banden die niet lek kunnen gaan. Door je eerst op andere manieren in het verkeer te begeven, krijg je door hoe het daar gaat. Een beetje lef heb je wel nodig. Voor de iets minder moedige is aan een georganiseerde fietstocht, met gids een aanrader. Vergeet niet te genieten van het moois dat Curaçao je biedt.

Posted in Uncategorized.