download (10)

De populariteit van fietsen in België en de grote Belgische wielerklassiekers

Men stelt altijd dat Nederland hét fietsland van de wereld is. Dat klopt misschien ook wel als je kijkt naar het aantal mensen dat dagelijks naar bijvoorbeeld school of het werk fietst en wat te denken van een stad als Amsterdam. Vele duizenden mensen bewegen zich hier voort op de fiets. Het buurland van Nederland, België, is qua ‘fietszichtbaarheid’ misschien niet het grootste fietsland ter wereld, maar hier fietsen ook veel mensen. Ook op professioneel vlak is het wielrennen in België erg populair. Denk maar aan de bekende wielerwedstrijden die er in België zijn.

Kleine wielerkoersen
Het wielerseizoen wordt in West-Europa traditioneel in België geopend met wedstrijden als Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. Deze wedstrijden worden in de maand februari georganiseerd. Ook wedstrijden zoals de Brabantse Pijl, Gent-Wevelgem, Driedaagse De Panne-Koksijde en zijn onder wielerfans bekende koersen. Luik-Bastenaken-Luik is voorts een andere bekende klassieker. De genoemde wedstrijden zijn de voorjaarswedstrijden. Later in het seizoen zijn er ook nog veel andere wedstrijden in België, zoals de Eneco Tour of de Ronde van België.

Ronde van Vlaanderen
De bekendste Belgische wielerklassieker is ongetwijfeld de Ronde van Vlaanderen. Dit is een precieuze wielerwedstrijd waar de bekendste en beste wielrenners aan mee doen. Overigens niet de wielrenners die de Tour de France kunnen winnen, want deze wedstrijd is eerder weggelegd voor wielrenners die wat zwaarder zijn gebouwd en kunnen stoempen, zoals men dat in wielerjargon noemt. Jaarlijks staan er duizenden mensen langs de kant van deze wedstrijd en kijken vele miljoenen mensen naar de tv-registratie. Ook in Nederland is deze wedstrijd erg populair.

Wielertoerist
Niet alleen het profwielrennen is in België populair. Ook zijn er veel wielertoeristen die zich voor even een echte prof wanen. Ze hebben vaak de modernste fietsen, flitsende kleding en fietsen de eerder genoemde koersen. Van deze koersen zijn namelijk ook toerversies. Je kunt dus ook op het echte parkoers van zo’n wielerwedstrijd fietsen en vaak wordt zo’n toertocht één dag voor de daadwerkelijke wedstrijd georganiseerd. Op de zaterdag voor de Ronde van Vlaanderen, die op zondag wordt gehouden, fietsen duizenden toeristen deze wedstrijd. Erg leuk om hier eens aan dele te nemen. Want zo kun je zelf eens ervaren hoe zwaar al die bekende beklimmingen nou daadwerkelijk zijn.

Posted in Uncategorized.